„Slovensko je vôbec prvou krajinou EÚ, ktorá začala vykonávať kontroly. Naši veterinárni inšpektori od vypuknutia škandálu neustále realizujú odoberanie vzoriek a laboratórne testy brazílskeho mäsa v celej krajine. Vzhľadom na závažnosť, vyzývame všetkých spotrebiteľov, aby na obaloch mäsových výrobkov pozorne čítali pôvod mäsa. Taktiež apelujeme na všetkých zákazníkov reštaurácií, ale aj rodičov detí stravujúcich sa v školských zariadeniach, aby sa pýtali na pôvod podávaného mäsa. Tu totiž nesiaha kompetencia kontroly ŠVPS a nedokážeme vylúčiť, že takéto mäso tam mohlo byť distribuované,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
V rámci preventívnych opatrení ministerstvo nariadilo predaj brazílskeho mäsa okamžite pozastaviť. Z pozastavených 237 produktov realizovala ŠVPS 82 vzoriek. „Doterajšie laboratórne testy preukázali 17 nevyhovujúcich vzoriek, z toho desať kuracej pečienky nevyhovujúcej kvality, päť mäsových prípravkov označených ako kuracie mäso, napriek tomu, že tu bola použitá soľ, zrejme na prekrytie zápachu a dva výrobky boli zo zakázaných závodov, spojených so škandálom. Všetky tieto výrobky je zakázané predávať a budú zaslané na likvidáciu,“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS. Testy na konzervačné látky aj na prítomnosť salmonely stále prebiehajú. Výsledky testov budú známe do konca týždňa.
Mäsový škandál v Brazílii nemá obdobu. Až 80 % mäsa z Brazílie sa dostáva na európsky trh cez Holandsko. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou. Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky. Medzi obvinenými firmami je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.
Priebežná informácia o vyšetrovaní vzoriek odobratých v rámci ŠVPS SR v súvislosti s kauzou „Mäso z Brazílie“:
Počet odobratých vzoriek: 82
Priebeh vyšetrovania vzoriek:
Druh vyšetrenia |
Počet vyšetrených vzoriek |
Z toho počet nevyhovujúcich vzoriek |
Senzorické vyšetrenie |
66 |
10 (kuracie pečienky)
|
Posúdenie označenia |
60 |
5 (mäsový prípravok označený ako kuracie mäso) |
Konzervačné látky |
31 |
0
|
Salmonella sp. |
32 |
0
|
Produkty živočíšneho pôvodu z Brazílie boli uvádzané na trh a pozastavené u týchto prevádzkovateľov potravinárskeho podniku:
Prevádzkovateľ |
Počet pozastavených produktov |
BILLA |
24 |
TESCO |
31 |
KAUFLAND |
4 |
COOP JEDNOTA |
6 |
METRO |
29 |
Sklady |
41 |
Iný prevádzkovateľ |
102 |
Celkom |
237 |