00:00:00     21.2.2012     meniny má
icon icon

Newsletter

Aktuálne vydanie

Aktuálne vydanie

Facebook

Gurmánska Bratislava
01. júl 2012 / ki
Tohtoročný galavečer odovzdávania Gurmán AWARD – prestížnych cien v gastronómii sa uskutočnil v Hoteli Kempinski River Park v Bratislave 15. júna. Až 72 reštaurácií uspelo pred hodnotiacimi návštevami inšpektorov gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku a dostalo odporučenie byť medzi najlepšími na tento rok. Aj tento rok boli reštaurácie rozdelené na prémiové, hotelové a tematické.

Prémiové reštaurácie

Novou šťukou v rybníku sa stala bratislavská Le Monde s mladým šéfkuchárom Martinom Korbeličom, ktorej úroveň bola tento rok snáď najväčším pozitívnym prekvapením tejto kategórie. Liviano aj Flowers si rovnako udržali svoje pozície a vykazujú štandardnú kvalitu. Minuloročný víťaz UFO, pýšiaci sa kreatívnou kuchyňou a skvelou obsluhou, titul neobhájil. Iba s malým rozdielom v bodovom ohodnotení inšpektorov ho tento rok predbehla reštaurácia FOU ZOO - minuloročný nováčik, ktorý to dokázal aj vďaka stále novým inováciám v lístku a vďaka množstvu vlastných produktov. 

 Hotelové reštaurácie

Tu sa prvýkrát dostala na stupne víťazov dobre pracujúca vínna reštaurácia Hotela Matyšák - vďaka dlhodobo vyrovnanej kvalite kuchyne Braňa Križana, ale aj výrobe vlastných produktov a využitiu vlastných farmárskych dodávateľov. Hotel Albrecht si udržal vysoký ranking aj napriek tomu, že menil šéfkuchára a dal šancu mladému Slovákovi Lednárovi. Skokanom roka však určite bola hotelová reštaurácia, ktorá sa minulý rok ledva dostala do výberu Gurmána na Slovensku a tento rok túto kategóriu vyhrala - River Bank restaurant z Kempinski River Park to dosiahla vďaka najprv angažovaniu maďarského šéfkuchára a následne príchodu nemeckého šéfkuchára Bjoerna Juhnkeho, ktorý získal  v Prahe s Gordonom Ramsayom michelinovskú hviezdu v Maze.

 Tematické reštaurácie

Tie to majú asi najťažšie, pretože chcú zaujať hlavne nejakou témou a atmosférou a to je, žiaľ, vždy náročné na zdatnosť personálu a logistiku. Do prvej desiatky sa dostali aj mimobratislavské reštaurácie. Modra sa stala na tento rok mekkou tématických reštaurácií, pretože minuloročný víťaz Elesko len s malým rozdielom, prehral boj o víťazstvo s Pavúk Wine restaurant (bývalá reštaurácia U Richtára). Nový víťaz sa cieľavedomou prácou krok za krôčikom zaslúžene dopracoval na piedestál. Tretím do partie sa stal tohtoročný nováčik medzi tematickými reštauráciami - ASHOKA Indian restaurant, známa svojou autentickou indickou kuchyňou na vysokej úrovni.

 Ocenenia Gurmán Awards

Prémiová reštaurácia 2012 – Fou Zoo Bratislava

Hotelová reštaurácia 2012 – River Bank restaurant, Hotel Kempinski River Park Bratislava

Tematická reštaurácia 2012 – Pavúk Wine restaurant Modra

Zlatá vidlička – Fou Zoo Bratislava, TOP restuarant Žilina a Le Monde Bratislava

Nováčik roka  – Le Monde Bratislava

Kuchár roka 2012  – Marián Filo, Kaštieľ v Čereňanoch

Manažér 2012 –  Ľuboslav Blaho, Fou Zoo

Somelier roka 2012 – Róbert Páleník z firmy Mon Vin, ktorá vlastní vinotéku pri Modrom kostolíku v Bratislave

Grand Prix za celoživotné dielo – František Krankota, majster odbornej výchovy v SOU obchodnom v Prešove

Vinárstvo 2012 – Karpatská perla, Šenkvice, patriaca manželom Šebovcom. 

International Gurmán Award 2012 – Ichiro Kubota, michelinovský šéfkuchár z Japonska,  ktorý šíri kultúru japonskej kjótskej kuchyne po celom svete a odovzdáva svoje vedomosti aj na Slovensku.

(rl)

Pridať komentár

Nepovinné
Povinné
Nepovinné

Najčítanejšie články

Kalendár akcií

gallery
Máj 2024
gallery
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
1. miesto v sutazi

Fotogaléria

Anketa

Patria podľa vás stromy na Františkánske a Hlavné námestie?
© 2024 Bratislavský kuriér. Made by TRIAD Advertising. Powered by SIMPLE WEB