Prémiové reštaurácie
Novou šťukou v rybníku sa stala bratislavská Le Monde s mladým šéfkuchárom Martinom Korbeličom, ktorej úroveň bola tento rok snáď najväčším pozitívnym prekvapením tejto kategórie. Liviano aj Flowers si rovnako udržali svoje pozície a vykazujú štandardnú kvalitu. Minuloročný víťaz UFO, pýšiaci sa kreatívnou kuchyňou a skvelou obsluhou, titul neobhájil. Iba s malým rozdielom v bodovom ohodnotení inšpektorov ho tento rok predbehla reštaurácia FOU ZOO - minuloročný nováčik, ktorý to dokázal aj vďaka stále novým inováciám v lístku a vďaka množstvu vlastných produktov.
Hotelové reštaurácie
Tu sa prvýkrát dostala na stupne víťazov dobre pracujúca vínna reštaurácia Hotela Matyšák - vďaka dlhodobo vyrovnanej kvalite kuchyne Braňa Križana, ale aj výrobe vlastných produktov a využitiu vlastných farmárskych dodávateľov. Hotel Albrecht si udržal vysoký ranking aj napriek tomu, že menil šéfkuchára a dal šancu mladému Slovákovi Lednárovi. Skokanom roka však určite bola hotelová reštaurácia, ktorá sa minulý rok ledva dostala do výberu Gurmána na Slovensku a tento rok túto kategóriu vyhrala - River Bank restaurant z Kempinski River Park to dosiahla vďaka najprv angažovaniu maďarského šéfkuchára a následne príchodu nemeckého šéfkuchára Bjoerna Juhnkeho, ktorý získal v Prahe s Gordonom Ramsayom michelinovskú hviezdu v Maze.
Tematické reštaurácie
Tie to majú asi najťažšie, pretože chcú zaujať hlavne nejakou témou a atmosférou a to je, žiaľ, vždy náročné na zdatnosť personálu a logistiku. Do prvej desiatky sa dostali aj mimobratislavské reštaurácie. Modra sa stala na tento rok mekkou tématických reštaurácií, pretože minuloročný víťaz Elesko len s malým rozdielom, prehral boj o víťazstvo s Pavúk Wine restaurant (bývalá reštaurácia U Richtára). Nový víťaz sa cieľavedomou prácou krok za krôčikom zaslúžene dopracoval na piedestál. Tretím do partie sa stal tohtoročný nováčik medzi tematickými reštauráciami - ASHOKA Indian restaurant, známa svojou autentickou indickou kuchyňou na vysokej úrovni.
Ocenenia Gurmán Awards
Prémiová reštaurácia 2012 – Fou Zoo Bratislava
Hotelová reštaurácia 2012 – River Bank restaurant, Hotel Kempinski River Park Bratislava
Tematická reštaurácia 2012 – Pavúk Wine restaurant Modra
Zlatá vidlička – Fou Zoo Bratislava, TOP restuarant Žilina a Le Monde Bratislava
Nováčik roka – Le Monde Bratislava
Kuchár roka 2012 – Marián Filo, Kaštieľ v Čereňanoch
Manažér 2012 – Ľuboslav Blaho, Fou Zoo
Somelier roka 2012 – Róbert Páleník z firmy Mon Vin, ktorá vlastní vinotéku pri Modrom kostolíku v Bratislave
Grand Prix za celoživotné dielo – František Krankota, majster odbornej výchovy v SOU obchodnom v Prešove
Vinárstvo 2012 – Karpatská perla, Šenkvice, patriaca manželom Šebovcom.
International Gurmán Award 2012 – Ichiro Kubota, michelinovský šéfkuchár z Japonska, ktorý šíri kultúru japonskej kjótskej kuchyne po celom svete a odovzdáva svoje vedomosti aj na Slovensku.
(rl)